“Türkiye’de Kadın Futbolu ve Gelişimi”” paneli gerçekleştirildi
Türkiye Futbol Federasyonu tarafından Hasan Doğan Milli Takımlar Kamp ve Eğitim Tesisleri içerisinde yer alan Orhan Saka Salonu’nda 8 Mart Dünya …
Türkiye Futbol Federasyonu tarafından Hasan Doğan Milli Takımlar Kamp ve Eğitim Tesisleri içerisinde yer alan Orhan Saka Salonu’nda 8 Mart Dünya Kadınlar Günü çerçevesinde “Türkiye’de Kadın Futbolu ve Gelişimi” başlığı altında bir panel düzenlendi.
Merve Toy’un moderatörlüğünde gerçekleşen,TFF Youtube ve Milli Takımlar Instagram hesaplarından canlı yayınlanan panele Türkiye Futbol Federasyonu Milli Takımlardan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Hamit Altıntop, Kadın A Milli Takım Teknik Direktörü Necla Güngör Kıragası, Ülker Kurumsal İletişim Direktörü Mehmet Uçan, McDonald’s Pazarlama Müdürü Özdeş Dönen Artak, DHL Ticari Birimlerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Server Yıldız Küçükkoyuncu, Mars Sportif İnsan Kaynakları Direktörü Ece Doğan, Arçelik A.Ş. Etkinlikler ve Sponsorluklar Yöneticisi Berna Alkan Koç, Kadın Milli Takım Teknik Direktörleri Begüm Üresin, Nazlı Ceylan Demirbağ, Aytürk Kıyıcı, milli oyuncular Yağmur Uraz, Didem Karagenç, Ezgi Çağlar ve davetlilerle birlikte basın mensupları katıldı.
Hamit Altıntop: “Kadın futboluna ilginin artması büyük bir fırsat”
“TFF ve Kadın futbolunda yapılan yenilikler, hedefler ve çalışmalar” konulu oturumda konuşan Milli Takımlardan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Hamit Altıntop, “8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü öncelikle kutluyorum. Önemli paydaşlarımızla birlikte medyanın önünde bir araya gelmek çok güzel. Eksikler, yanlışlar olacaktır. Ama doğru istişare ve paylaşımla doğru çözümler bulabileceğimize inanıyorum. Kadınlarımıza sadece bir gün değil; her gün, her an önem vermeye çalışıyoruz. Bunu kadın futbolumuzla ön plana çıkarmak istiyoruz. Tarihimizde kadınlarımızın değeri, duruşu ve hikayesi çok önemlidir. Bunu unutmamak gerekir. Zorlukların da farkındayız. Sporcu arkadaşlarımızın ne şartlar ve nasıl özverilerle burada bulunduğunu biliyoruz. Ama biz karamsar değiliz ve her zaman olumluyuz. Güzel dokunuşlarla çözüm odaklı çalışmak istiyoruz. Necla hocamızla istişare halinde genç kardeşlerimize bir umut olmak istiyoruz” dedi.
Kadın futbolunda yola çıkarken iki önemli ayrıntıya dikkat ettiklerini belirten Altıntop, “İlk önce kadının önemi, hakları, desteklediğimiz, sahiplendiğimiz bir birey olduğunu yansıtmak çok önemli… Diğer taraftan da tabi sporcularımızın gelişme şartlarının daha iyi olması gerektiğini biz kabul ediyoruz. Ama diğer taraftan bu bizim için bir fırsattır. Kadın futboluna ilgi inanılmaz arttı. Kadınımıza ne kadar değer verdiğimizi gösteriyor bu… Bu durum da bizi çok mutlu ediyor. Kadın futbolu şu an amatör futbol statüsünde… Amatör futbolda da gönüllülük vardır. Biz iki yıl öncesinde belirlediğimiz stratejide profesyonelleşmek istiyoruz. A Milli Takımımız, profesyonel takımlarla oynuyor. Orada alınan olumsuz sonuçlar kimseyi yanıltmasın. Sonuçta biz daha yolun başındayız. Daha iyi bilgi sahibi olmamız lazım kadın futbolu konusunda. Burada sponsorlarımıza ve paydaşlarımıza çok teşekkür etmek istiyorum. Onlarla birlikte okullara kadın futbolunu yayabilirsek; iş birliği yapabilirsek hızlandırabiliriz. Önemsediğimiz konu sağlıklı bir spor ortamı… Profesyonel şekilde müsabakalara katılmak. Özel hayatlarında da yanlarında olmak istiyoruz. Sadece A Milli Takıma geldiklerinde değil; kulüplerinde de destekçileriyiz. Bu bizim sorumluluğumuz bence… Bizler de yolun başındayız. Bu konuda el ele verirsek her şeyi biraz daha hızlandırabiliriz” yorumunda bulundu.
Necla Güngör Kıragası: “Yapmak istediğimiz şey geleceği inşa etmek”
Necla Güngör Kıragası, “Bugün çok önemli ve kıymetli bir gün. Biz kadınlara eşitlik hakkı tanındıktan sonra yapamayacağımız hiçbir şey olmadığını düşünüyorum. Yeter ki ayaklarımızın üzerinde dik duralım. Bunun için de çok ciddi bir efor sarf ediyoruz. İki sene önce kıymetli başkanımız Sayın Nihat Özdemir, Hamit bey ve Futbol Gelişim Direktörümüz Sayın Oğuz Çetin ile oturup konuştuğumuzda bir strateji üzerinde ilerlemememiz gerektiğine vurgu yapmıştık. Bu vurgudan sonra da ‘Ne yapabiliriz’i hep konuştuk. Daha çok yeniyiz. Emekleme dönemindeyiz. Kadın futboluna bu şansı tanımalıyız diye yola çıktık. Hedefimiz öncelikle başarı değildi; bu işin yaygınlaşması ve ülkemizde gelişmesiydi. Bu hedef ortaya konunca da benim işim çok kolaylaştı. Teknik direktör olarak arkanızda size çok kıymet veren bir yönetimle yürüyor olmanız; atmış olduğunuz her adımda sizi desteklemeleri muhteşem bir şey. Son derece müteşekkirim. Artık emeklemelerimiz yürümeye geçti. Bu iş yaygınlaşmaya başladı. Kıymetli kulüplerimiz bir araya geldi ve bu işin içerisine girdi. Aramızda çok kıymetli sponsorlarımız var. Onların büyük desteği bu işi her geçen gün daha da büyütüyor. Hepsi bir şeyler yapmak istiyor. ‘Kadın istihdamını nasıl arttırabiliriz? Kız çocuklarına farklı bir yolu nasıl açabiliriz? Kadını nasıl güçlü bir birey haline getirebiliriz? Futbol yoluyla bunu başarabilir miyiz?’ diye düşünerek yanımızdalar. Bu sayede işimiz biraz daha kolaylaştı. Çok keyifli bir şekilde ilerliyoruz” ifadelerini kullandı.
Kadın futbolunun son iki yılda büyük bir aşama kaydettiğini ve bunu niyete bağladığını belirten Kıragası, “Biz çünkü niyetimizi karşıya çok iyi aktardık. Kadın Milli Takımları’nda başarılı olmak, sonuç almak tabii ki çok önemli. Ama sonuç odaklı bakış açısını bizim kırdığımızı düşünüyorum. İnsanlara karşı niyetimiz çok netti. Biz güçlü kadınları yarına taşımak istiyoruz. Bizim yaptığımız şey aslında geleceği inşa etmek… Örnek vermek gerekirse ben burada bulunan oyuncularımız Didem, Yağmur ve Ezgi’yi yarın Milli Takım Teknik heyetine taşıyabilirsem; onlar da elindeki oyuncuları çok daha iyi kullanır ve kadın futbolunu bir yerlere taşıyabilirse; ben hedefime ulaşmış oluyorum. O yüzden hem bir kadın olarak; hem de futbol sayesinde futbolu araç olarak kullanıp topluma niyeti iyi ifade ettiğiniz zaman bunun karşılığını almış oluyoruz. Güzel gelişmeler var. Bu güzel gelişmeleri de hem aldığımız sonuçlar; hem de yaptığımız projelerle katlayarak ilerleteceğimizi düşünüyorum. Almanya’da Bundesliga 1998 yılında kadın liglerini zorunlu hale getirdi. Profesyonel takımların hepsinin kadın takımı kurma zorunluluğu var. 1998’den 2022’ye aramızda çok ciddi bir mesafe var. Biz bu mesafeyi gönüllü olduğumuz ve işi çok ciddiye alarak kısaltmaya çalışıyoruz. Bu iş tek bacakla yapılabilecek bir şey değil. Çok sac ayağı var. Eğitim kültürünüzle, spora yapılan yatırımla ve aynı zamanda oyuncu grubunuzu imkanlar dahilinde yüceltebilirsiniz… Güzel bir ilgi yakalamaya başladık. Yurt dışından anneler babalar bize ulaşıyor. Daha önceden biz onları arıyorduk; şimdi onlar bizi arıyor. Profesyonel takımlar çok ciddi şekilde altyapılarına kız çocuklarını almaya başladılar. Çok uzun vadede verimli ve güzel sonuçlar alacağımızı düşünüyorum” dedi.
Kadın futbolu derinlemesine konuşuldu
“Markaların Kadın Futboluna Bakışı” konulu oturumda Ülker Kurumsal İlişkiler Direktörü Mehmet Uçan, McDonald’s Pazarlama Müdürü Özdeş Dönen Artak ve U19 Kadın Milli Takım Teknik Direktörü Begüm Üresin görüşlerini dile getirdiler. Panel daha sonra “Kadın Futbolu Pazarlama Stratejileri ve Ortaklıklar” oturumunda DHL Ticari Birimlerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Server Yıldız Küçükkoyuncu, U17 Milli Takım Teknik Direktörü Nazlı Ceylan Demirbağ, Kadın A Milli Takım Kaptanı Didem Karagenç, Mars Sportif İnsan Kaynakları Direktörü Ece Doğan’ın konuşmalarıyla devam etti.
8 Mart Dünya Kadınlar Günü sebebiyle organize edilen “Türkiye’de Kadın Futbolu ve Gelişimi” paneli, Arçelik A.Ş. Etkinlikler ve Sponsorluklar Yöneticisi Berna Alkan Koç, U15 Milli Takım Teknik Direktörü Aytürk Kıyıcı ve milli oyuncular Ezgi Çağlar ile Yağmur Uraz’ın katıldıkları “Futbolda Kadın Olmak / Vazgeçmeyenler” konulu oturumla son buldu.
Öte yandan A Millî Takım Teknik Direktörü Stefan Kuntz, öğle yemeğinde katılımcılar ve sponsor temsilcileri ile öğle yemeğinde bir araya geldi.